Hitelsakkmatt

MEGSZÜLETETT A KÚRIA JOGEGYSÉGI DÖNTÉS – HOGYAN TOVÁBB?

image (7)

A Kúria mai jogegységi döntése a bírói joggyakorlatra vált kötelező érvényűvé!

 Azaz, akik perelnek sokkal egyértelműbben tehetik azt! Egyértelműen megtámogatták az adósi pereket, és ezt az előnyt érdemes ki is használni. Könnyebbé vált fogást találni a bankokon, több ponton a semmisséget feltárni!

A TALPRA HITELESEK – HITELMENTÉS SZAKSZERŰEN! OLDAL AJÁNLJA:

A kecskeméti pénzügyi szakjogász, devizahitel specialista korrekt, szakértő segítségét!

ÍGY HA MÁR  TE IS ELSZÁNTAD MAGAD: KÉRDD HOZZÁÉRTŐ, SZAKSZERŰ SEGÍTSÉGÉT, MEGOLDÁSI JAVASLATÁT!

AKIT ÉRDEKEL, annak e-mailben, vagy privát üzenetben elküldjük.

KÉRHETED ITT IS:

hitelmentes.ajanlat@gmail.com,                                                                              ↵  

vagyITT:                                                                                                                                   

https://www.facebook.com/talprahitelesek.hitelmentes 

vagy ITT:

 https://www.facebook.com/groups/mosolygohitelesek.hitelmentes/

 Aki perel, vagy perelni fog, annak most, és a jövőben sokkal jobb esélyei nyíltak a tartozása rendezésére, annak csökkentésére! S ezzel párhuzamosan óvatosan kell kiválasztani a segítségnyújtó jogászokat. Ebben szakszerű, korrekt tanácsot kérhetsz itt: https://www.facebook.com/talprahitelesek.hitelmentes

 A politikusok szeptember-októberre tették egy olyan jogszabály megalkotását, ami a deviza hitelekkel lesz kapcsolatos.
(De már sok mindent vártunk, és már sok éve!) Hogy aztán mi lesz ebből, tényleges megoldás, vagy csak egy újabb hitegető lépés , VERBÁLIS CSATA AZ ADÓSOK MELLETT, az csak később derül ki.

Addig is, aki vár, és nem lép egyet előre saját magától, hogy rendezze, mentse a hitelszerződését, csökkentse az adósságát, azoknak jó sokba fog még kerülni a várakozás.

Fontos szempont lehet, hogy a jövőbeni (ősz környékére tette a kormány) jogszabály, törvény megalkotása nem vonatkozik majd visszamenőlegesen a devizahitel szerződésekre. Azokba nem nyúlhat bele a kormány.

Összességében a mai nappal a deviza hitel adósok számára kedvező döntés született! A Kúria jogegységi döntésének meghozatala lehetővé tette, hogy a deviza hitel szerződéseket több ponton lehessen támadni! Eddig is támadhatóak voltak e szerződések, ám most a Kúria döntése konkrétabbá tette ezt az adósok részéről folytatott harcot a bankokkal szemben. Erősítette őket ebben a folyamatban.

A banki tájékoztatás minősége  fontos kritérium, ha az nem volt elég világos, és érthető, akkor tisztességtelenné válhatnak egyes pontjai a hitelszerződésnek. 

Hétfőn reggel  a Kúria jogegységi tanácsa, határozott tehát a devizahitelek tisztességtelenségével kapcsolatos egyes kérdésekről, így többek között az árfolyamrésről, az árfolyamkockázatról és az egyoldalú szerződésmódosításról. 

A Kúria most négy kérdésre keresett választ:

  • tisztességtelen-e, hogy a deviza alapú hiteleknél a fogyasztók viselik korlátozás nélkül az árfolyamkockázatot,
  • az árfolyamkockázattal kapcsolatos téves banki tájékoztatás miatt lehet-e egy szerződés tisztességtelen (mert nem kellően átlátható),
  • az egyoldalú szerződésmódosítás mikor felel meg az átláthatóság követelményének,
  • az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen szerződési feltétel-e, és ha igen, annak mi a következménye.

ÁTLÁTHATÓSÁGI KÉRDÉS

Simonné Gombos Katalin, a Polgári Kollégium szóvivője ismertette a döntéseket. Mint mondta, az első és második kérdést összevontan kezelte a kollégium, és a következő határozatot hozta.

   1.-2.  Az árfolyamkockázattal kapcsolatban kimondták, hogy ennek tisztességtelensége főszabályként nem vizsgálható, mert a szerződés lényegi eleme. Vagyis a devizaalapú hitelek árfolyamváltozásának következményét teljes mértékben a fogyasztó (az adós) viseli. Azt viszont lehet vizsgálni, hogy az ezzel kapcsolatos banki tájékoztatás megfelelő, világos, pontos volt-e: ha nem, akkor tisztességtelen lehet bizonyos pontokon a szerződés.

FONTOS, HOGY EGY SZERZŐDÉSNÉL NE TELJES EGÉSZÉBEN BESZÉLÜNK SEMMISSÉGRŐL!

Ha ugyanis a szerződés teljes egészét semmisnek mondanák ki , az nagyon káros lenne az adósokra nézve, mivel akkor egy összegben esedékessé válna a tartozás visszafizetése.

 Tehát a lényeg ma is ugyanaz: több ponton támadható egy-egy hitelszerződés, és a banknak újra kell fogalmaznia a semmis pontokat, új alapokra helyezve ezzel a korábban létrejött szerződést. Elszámoltatják a bankot az addigi befizetésekkel, és az új szerződési alapok, és elszámolás tekintetében állapítják meg a tartozás reális összegét.

     3.  Az egyoldalú szerződésmódosítás önmagában nem tisztességtelen – határozott a harmadik nyitott kérdésről a Kúria. Itt azt kell megvizsgálni, hogy az adott szerződések teljesítik-e azokat a kritériumokat, amelyek szerint az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő okok listája egyértelmű, érthető, arányos, átlátható. 

Wellmann György, a Polgári Kollégium vezetője hozzátette, hogy szerinte ez a legnagyobb horderejű döntés, mivel ezek olyan szigorú kritériumok, amelyeknek kevés jelenlegi szerződés felel meg. Vagyis, ha egy konkrét szerződésről kimondja a bíróság, hogy az egyoldalú kamatemelés tisztességtelen volt, akkor innentől kezdve a megemelt kamat nem érvényes, vagyis a szerződésmódosítás (kamatemelés) előtti kamattal kell újraszámolni a szerződést.

     4.   Az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen. Nem áll mögötte devizaszolgáltatás, ráadásul nem világos és nem érthető. A hitel folyósításakor és a törlesztések beszedésekor alkalmazott két különböző árfolyam helyett a Kúria szerint a Magyar Nemzeti Bank hivatalos középárfolyama az irányadó, ezt kell alkalmazni.

Magyarul: egyelőre a bírósági gyakorlatra nézve kötelező érvényű  a jogegységi döntés. Aki perel, vagy perelni fog, annak most, és a jövőben sokkal jobb esélyei vannak a tartozása rendezésére, annak csökkentésére!! 

                    ID-10022368 HA KÍVÁNCSI VAGY, NEKED MIK A LEHETŐSÉGEID, A SAJÁT EGYÉNI HELYZETEDBEN, A TE HITELED HOGYAN MENTHETŐ MEG. MILYEN A RENDEZÉSI FOLYAMATA TELJESEN RÁD SZABVA,  HOGYAN és MENNYIRE CSÖKKENTHETŐ LE A TARTOZÁSOD , AKKOR ÉRDEKLŐDJ MOST!

 hitelmentes.ajanlat@gmail.com E-mail címen, vagy ITT: https://www.facebook.com/talprahitelesek.hitelmentes

mentoov (1)JELEZD, HOGYHA A TALPRA HITELESEK-HITELMENTÉS SZAKSZERŰEN OLDAL ÁLTAL AJÁNLOTT kecskeméti pénzügyi szakjogász segítségét kéred! E-mailben, privát üzenetben elküldjük számodra!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!